tisdag, mars 31, 2009

Postens årsstämma, könsneutral äktenskapslagstiftning

Idag deltog jag vid Postens årsstämma. En ganska surrialistisk tillställning där en person företräder staten och därmed den enda som lägger förslag, nomineringar och röstar därefter på statens förslag. Jag har under tre års tid varit enda närvarande riksdagsledamoten och brukar få tack efteråt för att jag "piggat upp" årsstämman. Så då förstår ni hur spännande det är.
Förra veckan lovade regeringen ju att skrota sina nya bonusregler för statliga bolag så det var en viktig fråga att bevaka. Men årstämman antog faktiskt de regler som regeringen införde 3 juli 2008 och som man på DN-debatt lovat att ta bort. Av handlingarna framgick dock att det inte förekommer incitamentsprogram eller rörliga lönedelar för chefer. Hur det blir när Posten Sverige och Posten Danmark går samman återstår att se. Något som jag fick reda på idag är att VD:n Lars G Nordström från och med i morgon inte längre jobbar gratis. Men hur stor lönen blir verkar ingen veta ännu. Det ska styrelsen för det nya svensk-danska bolaget ta beslut om och sedan får Nordström den lönen retroaktivt. En avancerad gissning är att den lönen blir högre än de 10 miljoner kr som Postens VD avstod från efter förra årets heta lönedebatt.

Och på tal om heta debatter: onsdagen den 1 april kommer att gå i regnbågens färger när könsneutrala äktenskap debatteras i riksdagen, 28 talare anmälda hittills men det kan bli fler. Fredrik Lundh är huvudtalare för oss socialdemokrater. Så i morgon finns det möjlighet att fira den kommande lagen med tårta, för alla människors lika rätt och lika värde, och för kärlekens skull.

I morgon träder den mycket omdiskuterade IPRED-lagen i kraft. En del ser lagen som ett 1:a aprilskämt, andra undrar över medias sätt att beskriva lagen. Nu återstår det att se hur upphovsrättsägarna kommer att agera, vilka beviskrav som domstolar kommer att ställa för att lämna ut adressen, och om anonyma webbtjänster kommer att utnyttjas av fler av vad någon kunnat ana.

Andra bloggar om politik, Posten, bonus, äktenskap, kärlek, IPRED.

måndag, mars 30, 2009

Wanja, valrörelse och Postens årsstämma

LOs presskonferens sen söndagkväll blev en lång grillning av LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin, som lyssnade på frågorna och besvarade de samma gång på gång. Det förekom upprepningar, ganska många faktiskt. Men LOs ordförande stod på sig och hade dessutom hela styrelsen i AMF-pension bakom sig när hon redovisade att alla uppgifter inte redovisats. När Aftonbladet senare på natten hade rubriken Revansch för Wanja, så trodde jag nog att medierna skulle börja granska Svenskt Näringslivs del i turerna i AMF-pension. Men jag glömde en sak. Valrörelsen har redan börjat och det vi nu ser i många borgerliga medier är bara en försmak på vilka som ska granskas och vilka som inte ens behöver lämna ett pressmeddelande på sin hemsida.

På tal om Svenskt Näringsliv. I morgon ska jag bevista Postens årsstämma. Posten Sverige AB är ju medlemmar i Svenskt Näringsliv och kan ju ta del av organisationens riktlinjer för hur man ska hantera rörlig lön (ska inte kallas bonus). Men som statligt bolag ska ju Posten rätta sig efter ägarens rekommendationer. I Postens årsredovisning för 2008 har man därför skrivit in följande: "Riktlinjerna utgår från Regeringens riktlinjer för anställningsvillkor för ledande befattningshavare i företag med statligt ägande från den 3 juli 2008". Dessutom framgår följande: "Ingen rörlig lön eller annat incitamentsprogram får utgå till koncernchefen men kan däremot ugå till övriga ledande befattningshavare".

Så nu blir frågan på morgondagens årsstämma, blir det någon förändring från ägarens sida? Eller är det reglerna från förra året som Reinfeldt, Olofsson och Borg klubbade igenom? Regler som regeringen förra veckan uppgav att man skulle ta bort.

Ps. Den första rubriken i Aftonbladet byttes senare ut. Otippat värre. Ds.

torsdag, mars 26, 2009

Vem ska ta hand om de gamla?

Den frågan borde fler ställa sig när ansvarigt kommunalråd, Rasmus Persson (c) i Örebro kommun i tisdags meddelade att ca 100 anställda (deltid och timvikarier motsvarande 60 årsarbetare) ska försvinna. Trots den klart ansträngda ekonomin har Persson tillsammans med kommunstyrelseordförande Staffan Werme (fp) stoppat en begäran från oppositionen att tillskriva regeringen Reinfeldt om vikten av ökade statsbidrag för att värna välfärden. Nu hade det nog inte hjälpt ändå. Sverige har en regering som helst vill prata om den globala finanskrisen som ingen rår på och därför kan regeringen ingenting göra. Samma regering som säger sig "värna välfärdens kärna" vägrar alltså skjuta till mer resurser till kommuner och landsting trots stora behov.

Jag har varit med och praktiserat på äldreboendet Jeremiasgården i Örebro förra året. Min bild är att det behövs fler personal i äldreomsorgen totalt, inte färre. Kan man hoppas på att någon från det borgerliga blocket också gör lite praktik för att kunna förmedla behovet av mer resurser till en av de viktigaste verksamheter som kommunen är ansvarig för.

Men även om regeringen Reinfeldt inte vill göra något åt dagens jobbkris, så finns det metallare som är beredda att göra det som står i deras makt för att arbetskamrater ska slippa bli utlämnade till en krashad a-kassa och en havererad arbetsmarknadspolitik. Men för kommunalare som redan idag kanske bara har 50- eller 75 procentiga tjänster är kortare arbetstid och därmed lägre lön inget reellt alternativ.

Dagen bloggtips: Arvid Falk tar upp regeringens ovilja att prata jobb, Ilsemarie tycker att marknaden ska skärpa sig, Jonas M om att arbetsmarknadspolitiken är en man och Alexandra E om ungdomsarbetslösheten.

Andra som bloggar om politik, välfärd, äldreomsorg, jobb, regeringen.

onsdag, mars 25, 2009

Om ACTA-förhandlingarna och axelvaddarnas återkomst

I morgon torsdag kommer vi i Näringsutskottet få en begäran av vänsterpartisten Kent Perssons om ett utskottsinitiativ angående ACTA-förhandlingarna. I sin begäran skriver bland annat Kent Persson (med benäget bistånd av sin partikamrat Erik Josefsson) att han vill att "Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen omgående bör tillgängliggöra alla måldokument, avtalstexter och förhandlingsmandat rörande ACTA som påverkar, eller avser förändra, svenska medborgares vardag och svenska företags näringsmässiga handlingsfrihet". Nu verkar det ha spridit sig i bloggvärlden att utskottet ska ta beslut redan på torsdag vilket jag inte tror är möjligt utan tidigast nästa vecka kan i så fall beslut tas.

Något jag har lärt mig här i riksdagen är att det vi gör är på riktigt och då ska det helst finnas ordentligt underlag inför besluten. Sen kan jag tycka att det finns ett antal frågor där underlaget varit undermåligt men det har inte hindrat riksdagsmajoriteten att fatta beslut om a-kassan, statliga bolag, FRA och bonussystem.
Nåväl, Näringsutskottet har tidigare uttalat att man tycker att handlingarna borde vara offentliga. Jag som valde att inte delta i samråden med regeringen eftersom jag ogillar hemlighetsmakeriet i denna förhandling, vet naturligtvis inte vilken information som finns. Men vad som framkommit av andra ledamöter utan att dessa röjt innehållet är att man anser att det obegripligt varför handlingarna är hemliga.

Något som däremot inte är hemligt är ryktet om att vårens mode innehåller axelvaddar. Nu gör jag inte anspråk på att vara en modebloggare. Men här är kavajen med stort K från mitt 80-tal kan jag inte undanhålla er:

Andra som bloggar om politik, ACTA, Riksdagen, hemligstämplat, axelvaddar.

söndag, mars 22, 2009

Jobbkrisen och regeringen Reinfeldts tystnad

I morgon måndag kl 10.45 presenterar Arbetsförmedlingen sin senaste statistik över antalet varsel i mars. Samtidigt kan man redan nu se att antalet arbetslösa i hela landet har ökat med drygt 61000 personer från februari 2008 till februari 2009. Det är ungefär lika många människor som det bor i till exempel Mölndal eller statsminister Reinfeldts hemkommun Täby. Så många har alltså blivit arbetslösa på bara ett år. Vad skriver då det största regeringspartiet om den allt större jobbkrisen på sin hemsida? Det borde ju ligga som en förstasidesnyhet att man vill göra något åt jobbkrisen men inte. Vilket är nog så talande.

En kommun som drabbats hårt av varsel senaste tiden är Hallsberg. Markus Birro skriver i Expressen om sitt möte med personer i Hallsberg som på olika sätt påverkas av varsel och vänner som blivit arbetslösa.

För övrigt så kan jag inte undanhålla förra veckans bild från riksdagen. Hillevi Engström (m) och Berit Högman(s), ordförande respektive vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet sitter och läser på inför möten med internationella gäster. OBS! Bilden är inte arrangerad. OBS!



Andra som bloggar om politik, regeringen, jobbkris, arbetslöshet.

torsdag, mars 19, 2009

Enklare att få jobb om man har kontakter...

Och om man har en kontakt som dessutom är högsta chef på arbetsförmedlingen är det förmodligen ännu enklare. Nu räcker det i och för sig inte med goda kontakter om jobbkrisen fortsätter och arbetslösheten fortsätter att öka. När vi dessutom möts av beskedet att regeringen Reinfeldt inte vill satsa mer på välfärden så innebär det att närmare 15 000 jobb riskerar att försvinna.

Det blir färre lärare, färre barnskötare och förskollärare, färre personal i äldreomsorgen och sjukvården, och förmodligen nedläggning av en och annan skola. Allt för att regeringen Reinfeldt hellre sänker skatterna. Nej förresten, ingen sänkt skatt för pensionärerna som nu får betala jobbkrisen på två sätt: högre skatt än löntagarna och sänkt pension. Och det blir ingen sänkt skatt för arbetslösa heller, en grupp som nu växer sig allt större.

Idag rapporterade Dn.se om att man tagit del av hemliga dokument om ACTA-förhandlingar. Bra att Dn fortsätter att gräva i frågan. Vid dagens frågestund i riksdagen ställde Mp-ledamoten Max Andersson en fråga till handelsminister Ewa Björling om storföretag i Sverige haft insyn i ACTA-förhandlingarna på liknande sätt som företag i USA har haft. Max Andersson fick upprepa frågan: "Har statens officiella rådgivare och storföretagen insyn i förhandlingarna?"

Ewa Björlings svar:"Avseende storföretagen och hur de får information kan jag åtminstone från UD:s sida garantera att detta inte gäller. Det här är ju något som är beslutat under utrikessekretess". Undrar just hur justitieministern eller näringsministern skulle ha svarat på samma fråga? Vill någon läsa dagens protokoll (och alla andra debatter) i sin helhet så rekommenderas riksdagens hemsida.

Lästips: Johanna om sommarjobb. Peter om mörker över utanförskapets Sverige . John om en moderat kappvändare. Ilsemarie om bluffen regeringen Reinfeldt.

Andra som bloggar om politik, arbetsförmedlingen, arbetslöshet, jobb, varsel, välfärd, ACTA.

onsdag, mars 18, 2009

Regeringen Reinfeldt och borgarnas ovilja att ta ansvar

Igår det blev oerhört tydligt igen hur ovilliga regeringen Reinfeldt är att ta ansvar. Man skyller allt ont på antingen finanskrisen eller socialdemokraterna. Medan det som eventuellt skulle kunna uppfattas som positivt är regeringens förtjänst. Hur naiva tror regeringen att väljarna är? Och varför pratar inte Reinfeldt om jobben och den ökande arbetslösheten? Varför?

Och det väcker närmaste ett löjets skimmer över att en regering som under två års tid i olika debatter har försvarat generösa bonussystem och dessutom tagit beslut om ett sådant, sedan ägnar tid åt att kritisera liknande bonussystem i det privata näringslivet. När det sedan uppdagas att regeringens åsikt har skickat signaler till statliga bolag och AP-fonder så tvår regeringen sina händer och säger att "man ska se över situationen". Samtidigt som regeringen försvarar bonussystem och gör orimliga jämförelser mellan bankbonus och byggackord. Och så säger man att oppositionen är kluven?

Vid en interpellationsdebatt med Mats Odell redovisade jag att det i Tredje AP-fondens årsberättelse för 2008 finns följande inskrivet: Systemet för prestationsbaserad ersättning för fondens anställda reviderades inför 2009 i enlighet med de statliga riktlinjerna om rörlig ersättning. Det betyder alltså att Tredje AP-fonden redan har bestämt sig för att man ska genomföra det bonussystem som regeringen ändrade genom beslut den 3 juli 2008. Man är med andra ord ivrig att införa ett system som ger möjlighet till bonus även om man gör förlust. Vilket regeringen tycker är rimligt. Men inte om man måste svara på frågor från journalister för då tycker regeringen att det systemet är dåligt, fast man tycker att det är bra ändå. Liksom.

När det gäller behovet av mer resurser till välfärden så säger regeringen Reinfeldt att kommuner och landsting måste ta ett eget ansvar för det. Och samtidigt så vill regeringen inte satsa på kompetensutveckling för att man hellre vill satsa på välfärden. En välfärd som regeringen inte vill ge mer pengar till. Eftersom regeringen är ansvarsfull och håller hårt i plånboken. Men samtidigt lånar regeringen pengar till skattesänkningar i miljardklassen. Och trots desperata brev från kommuner och landsting så vägrar regeringen anslå mer pengar till skola, äldreomsorg, förskola och sjukvård. Men regeringen gillar välfärden. Säger man.

När det gäller synen på välfärden i allmänhet så har Örebros ledande folkpartist, Staffan Werme, tidigt gjort klart att han anser det onödigt med mer pengar till kommuner och landsting. Besparingar sköter Werme bl a genom att omvandla heltider till 50 procentiga tjänster i äldreomsorgen. Werme har också bloggat om att han vill lägga ner Lindesbergs lasarett . Kommentaren från Wermes partikamrat i Lindesberg, Patrik Öhrström är ganska intressant: Det här är ett uttalande av Staffan Werme personligen. Han har inget mandat att uttala sig i sjukvårdsfrågor. Det är minst sagt olyckligt det han skriver. Ibland blir det inte så genomtänkt.

Åsa Petersen skriver väldigt bra i Aftonbladet om gårdagens debatt mellan Sahlin och Reinfeldt.

Tre s-bloggare om gårdagens debatt: Erik Laakso som tyckte debatten var tråkig, Åsa Westlund som tyckte Reinfeldt var aggressiv. Johan Sjölander om Mona Sahlins öppenhet.

Ett helt annat ämne, men nog så aktuellt har Fattigbloggen som sitt tema Går det att leva på socialbidrag? Jag antar att det finns ganska många personer att fråga, men få som vill skylta med hur det är att tvingas vända på varenda krona.

Andra bloggar om politik, Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin, regeringen, bonus, jobben, välfärden,debatt

söndag, mars 15, 2009

Om att läsa men ändå inte förstå

Den 9 mars publicerade NA min senaste krönika som handlade om mediernas minst sagt ojämställda rapportering och jag hade väntat mig en del reaktioner. Framför allt från sportredaktionen på samma tidning men också från chefredaktören. Döm av min förvåning när sportredaktören väljer att inte kommentera min krönika men väl en debattartikel på samma tema. Nåväl, jag antar att tre forskares åsikter kan vara viktigare att bemöta än min krönika även om jag tycker att sportredaktörens argumentering var ovanligt svag. Men min förvåning över chefredaktör Ulf Johanssons respons är nog ännu större. För det verkar som han inte läst hela min krönika eller så har han valt att göra en egen tolkning av den. Jag skrev bland annat så här:

För jag vill inte fortsätta följa medias nyhets-, sport- och kulturbevakning som inte speglar samhällets mångfald. Jag vet att det finns handbollslag i detta län som gör bra resultat, och där spelarna inte heter Stefan och Niklas utan Maria och kanske Emma. Och jag kräver faktiskt att få veta mer om hur KIF Örebro laddar upp inför sin säsong i Allsvenskan. Alla de som ägnar sig åt hästsport vet att det sker mer än det som redovisas från travbanor. Till exempel hopp- och dressyrtävlingar.

Så här skriver NAs chefredaktör i lördagens NA:

Den här veckan har jag haft anledning att förbereda mig med lite fakta kring NA:s sportbevakning i allmänhet och bevakningen av fotbollen i synnerhet.I måndags fick jag dessutom lite extra draghjälp när både Eva-Lena Jansson, krönikör på ledarsidan, och en grupp forskare vid Örebro universitet anlade ett genusperspektiv på sportjournalistiken. Ni läste kanske Eva-Lena Janssons önskan om att hon ville läsa även om Kif Örebros uppladdning. I det fallet tycker jag att vi på NA har gott samvete eftersom vi medvetet lyfter bevakningen av Kif Örebro långt högre än vad publikintresset skulle motivera. Vissa år har vi exempelvis låtit Kif Örebro dominera den fotbollsbilaga som sportredaktionen tar fram inför säsongen och sportredaktionen har också en tydlig idé om rapportering inför och under säsong. Det är också viktigt att lyfta damidrotten eftersom män av tradition dominerat på sportsidorna. Frågan är egentligen hur långt en tidning som NA ska gå i balansgången mellan manligt-kvinnligt och mellan olika sporter. Vidare skriver Johansson: Även i NA är det naturligtvis fler män än kvinnor på sportsidorna men det här är en alldeles för viktig fråga för att den ska slarvas bort. Det är ett stort problem att männen dominerar så stort i de stora och kommersiellt gångbara idrotterna i dag och det är problem för oss i medierna när vi ska hantera det. Vi måste också hantera problemet att även den kvinnliga publiken är mer intresserade av de manliga fixstjärnorna i fotboll och ishockey än kvinnliga motsvarigheter.

Vad jag menade var att tidningen faktiskt borde försöka spegla de idrotter som utövas av kvinnor och män på jämställda villkor. När chefredaktören hävdar att NA lyfter upp bevakningen av KIF Örebro långt högre än vad publikintresset skulle motivera så anser jag att det inte bara kan vara tittarsiffrorna på arenan som ska avgöra. För det beror på vad man jämför med. 1700 personer på en handbollsmatch är stor publik medan det inte skulle vara godkänt för ett allsvenskt lag i herrfotboll, medan ett allsvenskt damlag skulle tycka att det var helt ok. Och är jag helt övertygad om att just hur rapportering sker både före och efter matcher/tävlingar påverkar publiktillströmningen. Ett sådant praktiskt exempel på detta är när NA som stor sponsor av Örebro Hockey (herrlag) inför en kvalmatch har fyra artiklar inklusive en chatt med tränaren. Det vore det väl konstigt om det inte smittade av sig på publiksiffrorna framöver. Medan exempelvis ÖSK Handboll (damlag) vid en kvalmatch får nöja sig med rapportering efter matchen. Vilket också påverkar intresset inför den nämnda matchen men också efterföljande matcher. Jag tycker att den sportsliga prestationen också är något som borde framhållas, även om naturligtvis lag i lägre divisioner också ska få utrymme i tidningen. Men inte bara herrlagen.

Hur väl underbyggda fakta som Chefredaktören Johansson har, över att den kvinnliga publiken är mer intresserade av de manliga fixstjärnorna i fotboll och ishockey än de kvinnliga motsvarigheter, det vet jag inte. Däremot vet jag med säkerhet att om man vill skapa intresse kring något ämne/person/idrott så är det bra med mycket medial uppmärksamhet. För det skapar ännu större intresse. Och i omvänd ordning, lite media betyder få sponsorer och lite bevakning. Vilket brukar betyda att herrarnas idrottsutövande inte bara får mer media, utan också betalar sig bättre än kvinnors.

Andra bloggar om politik, NA, idrott, allsvensk fotboll, KIF Örebro, ÖSK, Örebro Hockey, media, jämställdhet.

fredag, mars 13, 2009

När Markus Wallenberg visar vägen

så blir det så här.
Nu undrar jag om det finns några kunder i SEB som inte tjänar miljoner och som funderar över vem som egentligen är med och betalar chefernas miljonlöner och miljonpensioner. Tur att JAK finns som ett alternativ. Sen borde flera ledande chefer och företagsledare fundera över den vrede som man nu släpper loss hos människor som blivit arbetslösa och ska försöka leva på en försämrad a-kassa. Eller den vrede som alla pensionärer känner över att deras pension sänks samtidigt som de får betala högre skatt än löntagarna. Hur denna vrede kanaliseras kan jag inte svara på just nu men jag hoppas att det kommer att märkas i de demokratiska val som vi har framöver.

För övrigt så undrar jag fortfarande varför Anders Borg inte vill besvara min interpellation om bonus, utan lämnar över den till Maud Olofsson som får svara istället. Och Olofsson i sin tur skjuter på svaret, som normalt ska ges inom 14 dagar, till den 27 april.

torsdag, mars 12, 2009

Jobbkrisen och chockhöjd a-kasseavgift

Idag kan man få reda på hur mycket som avgiften till a-kassan har ökat sedan regeringen Reinfeldt tillträdde. På Arbetsförmedlingens hemsida redovisas att antalet arbetslösa har ökat från februari 2008 fram till februari 2009 med 39,2 procent. Eller för att göra det tydligare, 61255 personer. Väljarna ska döma oss hur vi lyckas med jobben, sa Reinfeldt när moderaterna vunnit valet. Så hur agerar nu regeringen när vi befinner oss i en jobbkris?

1. Uttalar sig om förlovningar
2. Pratar ner kända företags varumärken
3. Kräver att arbetsmarknadens parter ska ta sitt ansvar
4. Dissar bonus i media, samtidigt som man öppnat upp för generösare bonussystem i statliga bolag
5. Uttalar sig om högre löner men inte om sänkta löner
6. Skyller på Försäkringskassan när regeringen inte tillfört myndigheten tillräckliga resurser trots ökade uppdrag
7. Anser att kommuner och landsting får skylla sig själva om man inte har pengar till äldreomsorgen, skolan, dagis och sjukvård
8. Säger att det är arbetslinjen som gäller trots att uteblivna skattesatsningar till kommuner och landsting innebär varsel och uppsägningar
9. Säger att det ska löna sig att arbeta, och sänker ersättningen för sjuka och arbetslösa, vilket leder till lönesänkningar i enlighet med Radetzkis jobbprogram
10. Inför ett världsunikt skattesystem där pensionärer får betala högre skatt än löntagare med samma inkomst.

Om regeringens misslyckande skriver Ilsemarie mer om på sin blogg. Här hittar du Reinfeldts bok om det svenska folket som han skrev när han var 28 år gammal. Huruvida Reinfeldt fortfarande står för innehållet i boken håller som bäst på att utredas av Magnus Ljungkvist som skrivit brev till statsministern. En person som definitivt står för det hon skriver är Maryam Yazdanfar, 28 år gammal och väldigt klok.

Andra bloggar om politik, bonus, regeringen, Reinfeldt, jobbkris, a-kassa, skatt.

söndag, mars 08, 2009

Moderaterna tänker inte införa varvade listor

Tyvärr har man inte lämnat några dementier till Dn, SvD, NA eller någon annan media som tolkat moderaternas pressmeddelande som att man tänkte genomföra varannan damernas Men på min blogg har ordförande i moderaternas nomineringskommitté inför EU-valet, Kent Persson, skrivit följande kommentar:

"Nej, vi har inte beslutat om att ha varvade listor. Vi har bestämt oss för att ha jämn könsfördelning. Du sprider lögner, varför? Det är osakligt och det är tramsigt."

Undrar vem som framstår som osaklig och tramsig efter ett sådant inlägg? Och jämn könsfördelning, är det när man använder personer som utfyllningsmassa?

Andra bloggar om 8 mars, Internationella kvinnodagen, kvotering, jämställdhet, feminism, moderaterna

.

fredag, mars 06, 2009

Slutet på moderaternas kvotering av män?

Nej, så är det inte även om moderaterna nu pr-lanserar en "nyhet" att man vill släppa in fler kvinnor i politiken. Ungmoderaten Niklas Wykmans kommentar är tydligast om att "nyheten" inte är på riktigt när han understryker att partistyrelsens beslut inte är bindande utan bara handlar om rekommendationer. En moderat som varit mycket tydlig om sitt motstånd mot att dela makten mellan kvinnor och män är riksdagsledamoten Göran Pettersson, genom sina debattinlägg när det gällt kvotering till bolagsstyrelser.
–Det viktigaste är att nominera kompetenta människor, sedan är det också bra om det finns en representativitet. Sedan är det bra att om det finns en representativitet? Är det någon som tror att Pettersson skulle säga samma sak om de tio första på moderaternas lista från Stockholms läns valkrets skulle innehålla sju kvinnor, tre män och ingen från Norrtälje kommun?

På moderaternas EU-parlamentslista så har man för övrigt inte valt att ha varannan herrarnas. Av de sex första namnen är det fyra män och två kvinnor. Men partisekreterare Schlingman har ju godkänt listan så han är väl nöjd? Det handlar trots allt bara om en rekommendation...

Såg för övrigt att finansmarknadsminister Mats Odell och hans familj tjänade 72 miljoner kr när familjens vårdbolag såldes till AP-fonderna, fonder som Odell är ansvarig minister för.

Får man gissa att just vårdföretag blir den nya klipparbranschen nu när regeringen genom Odells partiordförande Göran Hägglund öppnat upp för fri etablering för privata vårdföretag?

Andra bloggar om kvotering, moderaterna, jämställdhet, feminism, Mats Odell.

torsdag, mars 05, 2009

Brev till Anders Borg om bonussystem

Hej Anders

Visst är det nästan lite rörande när du lätt rodnande försöker förklara varför regeringen är så positiva till det bonussystem som ni öppnat upp för. Och nästan lika rörande är det när journalister skriver att du, Anders Borg, egentligen inte ville ha det så här. Du nämner inte Maud Olofsson men det är tydligt att du försöker flytta fokus från din egen person, nu när glorian halkat lite på sned. Och vips är Aftonbladets Lena Mellin där och ger dig tips om hur du kan bli hjälte igen. Fast hon glömde det viktigaste tipset så här kommer det: Höj skatten så kan du satsa på riktiga jobb i vården, skolan och omsorgen. Fast det är ju inte moderat politik.

Och apropå den moderata politiken som nu genomförs. Att du och regeringen redan hösten 2006 berättade att ni ville ta bort förbudet mot bonussystem är något som läsarna av denna blogg väl känner till. Jag utgår från att du och dina kollegor i regeringen har diskussioner innan ni fattar beslut. Och eftersom ni i regeringen har öppnat upp för bonussystem, vilket vi i oppositionen har kritiserat gång på gång, så kan du ju inte låtsas om att du inget visste. För precis som regeringens politik får konsekvenser på alla andra områden så får dessa bonussystem effekter. Till dem som har ska varda givet. Mycket givet.

Så snälla rara finansminister Anders Borg, det är dags att sluta skämmas nu. Du för en aktiv moderat politik som du borde stå upp för. Personligen skulle jag ju skämmas för att föra en så orättvis politik men jag är ju trots allt bara en socialdemokrat. Så sluta gömma dig bakom näringsminister Maud Olofsson, ni har gemensamt taget besluten i regeringen. Ingen kan luras att tro något annat.

Hälsningar

Eva-Lena Jansson
socialdemokratisk riksdagsledamot

Ps. Jag har lämnat in tre interpellationer idag, en till dig, en till Maud Olofsson och en till Mats Odell utifrån respektive ansvarsområde. Jag hoppas få svar snart. Många andra än jag undrar hur ni egentligen har tänkt. Har ni det? Och förresten. Du skulle visst prata med Kungen om hans bonus på 10 miljoner kr. Ett gratistips från mig till dig, säg nej. Ds.


Dagens bloggtips: Ilsemarie är dagens vassaste, Alliansfritt som berättar om vem som är ansvarig, Johanna bloggar om andra moderater.

Fler bloggar om bonus, regeringen, Anders Borg, skatter, Aftonbladet, moderaterna.

onsdag, mars 04, 2009

Ni är ju själva kvoterade, varför detta motstånd?

Läser idag att två av regeringens ministrar vill sätta större tryck på börsbolagens valberedningar för att dessa ska medverka till en mer jämn könsfördelning i styrelser. Jättebra, mer sånt. Däremot har jag svårt att förstå de två ministrarnas motstånd mot kvotering.

Redan idag tillämpas ju kvotering på massor av områden i samhället utan att någon protesterar. I riksdagen så är ju landets medborgare representerade genom geografisk kvotering. I regeringen har ju statsminister Fredrik Reinfeldt kvoterat ministrar utifrån partifärg, kön och en hel del andra kriterier. Så varför detta motstånd mot att kräva att företag får en bredare kompetens. Man kan ju fundera över om de svenska biltillverkare skulle ha varit mer framgångsrika om man haft fler kvinnor i styrelsen och med ledande befattning i bolagen?

Har Sverige verkligen råd att avstå från att låta en majoritet av befolkningen få mer makt och inflytande? Jag tror inte det, och jag är som sagt förvånad över att två ministrar som uppenbarligen är kvoterade fortfarande motsätter sig kvotering.

Till sist. Eftersom det enligt debattartikeln framgår att ”varje minister numera efterfrågar en manlig och en kvinnlig kandidat till en viss position” så utgår jag från att statsministern vid Sveriges nominering av kandidat som EU-kommissionär har två förslag, en kvinna och en man med goda kvalifikationer. Allt annat vore ju märkligt och inkonsekvent, eller hur?

Dagens bloggtips: Maryam skriver om behovet av en individualiserad föräldraförsäkring, Tomas som läst Katarina Wennstams bok Alexandras tankar om feministiskt perspektiv på finanskrisen, Magnus om riksdagsman/riksdagsledamot och det effektiva patriarkala språket.

Andra bloggar om politik, regeringen, jämställdhet, kvotering, feminism.

tisdag, mars 03, 2009

Regeringen Reinfeldt abdikerar från politiken och ägnar sig åt låtsasverksamhet

När regeringen inte agerar, så väljer andra att ta på sig det ansvaret. IF Metall tecknar ett avtal med arbetsgivarna om en permiteringslön och kortare arbetstid. Hur det ska kunna skydda från kommande uppsägningar har jag svårt att förstå. Risken är stor att flera av de som nu går med på lönsänkningar, vid arbetslöshet, står med en rejäl försämrad ersättning, Regeringen har ju tidigare urholkat och försämrat a-kassan på ett sätt som gör att det bara är arbetad inkomst som är a-kassegrundande. Om man har 80 procent i lön och blir arbetslös så får man alltså 80 procent av den lönen, under förutsättning att man har jobbat det senaste året. Sjukersättning eller föräldraledighet, räknas ju inte som arbete och påverkar därmed inkomsten vid arbetslöshet.

Nu är det inte bara IF Metall som har gett upp inför den handlingsförlamade regeringen. En lokal företrädare för Teknikföretagen uttryckte följande liknelse över Reinfeldt & Co igår: det är som att se hur lagledarena sitter kvar i omklädningsrummet och drar upp strategin, men kommer ut först när matchen är klar.

Och TV4 kör en jippobetonade variant av regeringens arbetsmarknadspolitik när man har med nån coach i sin morgonsoffa som får lära arbetslösa tjejer att skriva ett cv. Gissar att man redan har två jobb klara från någon annonsör eller liknande. Det skulle ju inte vara riktigt tv-mässigt om tjejerna fortsätter vara arbetslösa efter denna gentila insats från en kommersiell tv-kanal. Kommer det kanske en fortsättning, men nu med några riktigt långtidsarbetslösa män i 55-årsåldern vars utbildningsbehov är stort? Eller säljer det inte lika bra?

Men varför ägna sig åt att kritisera en tv-kanal som faktiskt försöker göra nåt. Snart har alla agerat utom regeringen. För den här moderatledda regeringen vill inte ägna sig åt arbetsmarknadspolitik. Istället handlar det om att synas på rätt ställe och säga trevliga saker:
- Jag är väldigt övertygad om att i en i övrigt ganska mörk och dyster stund, som det är för Sverige och stora delar av världen kommer det här som ett ljus av hopp, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i samband med att regeringen godkänt en förlovning. Gärna en kommentar om det verkar vara en kul grej, men när en historisk överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter tecknas så är regeringen tyst. Och gnuggar händerna i smyg.

Den moderatledda regeringen har nu inlett en tydlig strategi, man pratar om allt annat än jobbkris. Istället satsar man på fortsatt såpopera i form av Väderinslag med Anders Borg, nya tårfyllda insatser från Maud Olofsson, Sven Otto Littorin som kärlekstjattar på Facebook, och statsminister Reinfeldt som pratar om förlovningar som tröst för folket. Samtidigt som man driver på en utveckling mot sänkta löner, försvagade fackförbund och tilltryckta löntagare.

Herre gud, giv mig styrka att uthärda detta skitår 2009.

Dagens bloggtips: Ilsemarie om regeringens sjuka försäkringen, John om valet mellan en timme eller fyra år i mörker.

För övrigt så anser jag att regeringens FRA-lag behöver rivas upp. Oavsett vem som lobbat. Problemet är inte att för många lobbat, problemet är att regeringen inte lyssnat på sin medborgares kritik. Kanske för att Reinfeldt & Tolgfors föredrar att avlyssna i smyg.

Andra bloggar om regeringen, IF Metall, a-kassan, TV4, FRA.

söndag, mars 01, 2009

Det där med FRA och lobbyister

Läser DN-artikel om lobbyarbetet bakom motståndet mot FRA-lagen men blir inte förvånad. Det lobbas i snart sagt varenda fråga som ligger på riksdagens bord. Har under de två och halvt år jag suttit i riksdagen mottagit massor med mail och brev med tydliga synpunkter från organisationer som vill påverka mig och andra ledamöter. Just nu är det kärnkraftskramarna som satt in en offensiv genom bl a Svenskt Näringsliv och Skogs & Träindustrin. Nordstreams arbete för att få mig positiv till att bygga en gasledning ute i Östersjön har jag ju tidigare skrivit om. Om några veckor är jag inbjuden av Torvindustrin på nån slags allsångskväll där jag erbjuds att smaka Mackmyra Whiskey eller vad den nu heter. Förra året fick jag inbjudningar till flera filmpremiärer från Buena Vista (Disney).

Så vad är det som är så konstigt att det finns privatpersoner, politiska partier, organisationer och företag som lobbar om FRA? Det hade väl varit märkligt om inte fler agerat för att stoppa denna eländiga lag som får mycket stark kritik från PTS, Datainspektionen, SÄPO, samt andra länders parlament och företag. Det som jag tycker är en avgörande skillnad mellan FRA-lobbarna och många andra frågor är det stora engagemang som enskilda medborgare visat i just FRA-frågan. Många av mina kollegor som suttit i riksdagen betydligt längre än jag säger sig aldrig ha varit med om att man fått så många mail i en enda fråga förut. Om jag kommer ihåg det rätt så var ärendet kring apatiska flyktingbarn en fråga som engagerade väldigt många också.

Dessvärre verkar ju DN och all annan medias granskning av lagen ha upphört efter regeringens sk "förbättring" av lagen. För egen del tänker jag fortsätta ställa frågor i riksdagen om lagen. Några bloggare som har tänkvärda kommentare om DN-artikeln är Sanna Rayman, Emma, Opassande Andersson, Erik Laakso och Johan Westerholm.

Mer bloggar om politik, FRA, DN, regeringen.