onsdag, februari 27, 2008

Ogillar Janne Josefsson fackets kamp för kollektivavtal?

I kvällens Uppdrag granskning öppnar arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin för ”en hårdare lagstiftning där oseriösa arbetsgivare som utnyttjar papperslösa utlänningar som arbetar illegalt i Sverige”. Det är bra. Det som är mindre bra är att Littorin tidigare dragit ner stödet till Arbetsmiljöverket som är med och medverkar till en bättre arbetsmiljö, och som skulle kunna upptäcka arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft.

Att vi är många som blir upprörda över att se hur människor blev utnyttjade i vad man betecknade som människohandel är inte så konstigt. Däremot är det mycket märkligt att man valde att ge Sofia Appelgren möjlighet att sitta och beklaga sig över att hon (och hennes kompanjon Serdar Erkan) inte fick utnyttja folk och betala sina anställda sämre löner än de personer som gjorde sallad på en restaurang bredvid Sofia´s. Menar Janne Josefsson att facket inte borde kräva avtal? Är det bättre att facket inte finns där överhuvudtaget? Varför fanns inte Företagarna i studion för att svara på frågor om hur man vill motverka oseriösa företagare?

Vad jag vet har aldrig facket godkänt att folk utnyttjas på det sätt som redovisades i programmet. Men däremot vet jag att det finns många arbetsgivare som inte vill betala avtalsenlig lön eller erbjuda schyssta arbetsvillkor. Själv anser jag att avsett om ett företag ägs av en ung blond tjej eller en äldre mörk man så ska facket kunna vidta blockad och kräva avtal. Och jag är ganska säker på att om Janne Josefsson skulle granska några företag som ägs av unga blonda tjejer så skulle han säkert hitta anställda som har svart lön, säkert papperslösa också.
I Örebro kom en ung tjej fram till Livs blockadvakter och berättade att hon jobbat svart på konditoriet för 45 kr i timmen. Om hennes uppgifter stämmer vet jag inte.
Däremot vet jag att gymnasieskolan som utbildar bagare har slutat skicka dit elever för praktik. Företaget, som blev känt utanför Örebro vid nämnda blockad, ägs av en ung blond tjej. Undrar om hon blir nästa gäst hos Uppdrag granskning?

När den borgerliga regeringen valde att höja avgiften till a-kassan valde många att lämna a-kassan, men en hel del valde också att gå ur facket. Den dolda agendan från regeringen att försvaga facket har redan fått effekter. Att media i detta läge väljer att vinkla facket som ”den onda” verkar vara en av sidoeffekterna. Något för konspirationsklubben att gräva vidare i.

Andra bloggar om politik, Sven-Otto Littorin, facket, salladsbaren, Janne Josefsson, Uppdrag granskning, kollektivavtal.

fredag, februari 22, 2008

Reinfeldt och Olofsson tar skydd när det stormar

Det är inte bara på västkusten och i Småland som det blåser hårt idag. Rätt många har idag uttryckt skarp kritik mot regeringens sätt att utnämna förre försvarsministern tillika moderaten Mikael Odenberg som ny generaladvokat för Svenska Kraftnät. Kritiken kommer efter att Ekot avslöjade att det bara fanns en kandidat till uppdraget, och att det var regeringskansliet som valde ut den samme. Merparten av kritiken handlar alltså inte om Odenberg skulle passa eller inte passa för uppdraget, utan om regeringens eget agerande före, under och efter tillsättningen. Svenska Dagbladets inrikesreporter Göran Eriksson går dock så långt i sin kritik att han menar att utnämningen av Odenberg var ett sätt att få tyst på den hårdaste kritikern av regeringens försvarspolitik.

Själv lämnade jag in två interpellationer, en ställd till statsminister Fredrik Reinfeldt för att ta reda på vilket underlag Reinfeldt hade om rekryteringsprocessen vid regeringssammanträdet då Odenberg utnämndes. Dels en till Mats Odell för att ta reda på vilka åtgärder han är beredd att vidta för att förändra regeringens utnämningspolitik. Svar på interpellationerna och debatt i kammaren blir det inom tre veckor. Normalt är det 14 dagar som gäller men eftersom nästa vecka är plenifri så får ministrarna en extra veckas betänketid. Vilket de nog kommer att behöva.

Eftersom näringsminister tillika vice statsminister Maud Olofsson, vid en direktsänd presskonferens den 7 februari, öppet medgav att ”generaldirektör till Svenska Kraftnät headhuntade vi” så är det svårt att inte tro att regeringen som redan från början bestämt vilken person som man vill ha.

Varken Reinfeldt (som förövrigt anmäldes till Konstitutionsutskottet av Peter Hultqvist) eller Olofsson vill svara på frågor eller ge kommentarer idag. Gissar att de återkommer till media när väl stormen lagt sig.

Andra bloggar om politik, Mikael Odenberg, utnämningspolitik, storm, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson.

torsdag, februari 21, 2008

Visst finns det människor som kränks!

I en artikelserie i Dagens Nyheter påstår Maciej Zaremba att det uppstått en kultur på lärarhögskolan i Stockholm där man anmäler minsta meningsutbyte mellan elever och lärare för kränkande. Av artikelseriens tre delar så uppfattar jag att läsarna ska dra slutsatsen att ingen elev egentligen har blivit kränkt.

Jag kan visserligen hålla med Zaremba om att begreppet kränkt ibland används i tveksamma sammanhang, men att påstå att ingen student blivit kränkt på grund av kön, etnicitet eller sexualitet är att göra det lätt för sig. Åsa Linderborg skriver idag en mycket läsvärd artikel på Aftonbladets kultursida om debattören Zaremba och hans artikelserie.

Sen kan man ju fråga sig hur kränkt Johan Norberg känner sig av Maria Schottenius, chef på DNs kulturredaktion. Schottenius svar till Norberg i dagens DN var i alla fall roligt att läsa.

Det är mycket humor från Expressens sida att just idag publicera en debattartikel med Patrick Ekwall, reporter på TV4. Som känner sig kränkt.

Däremot är det både beklämmande och upprörande att läsa om den handläggare som faktiskt avskedats för att ha kränkt asylsökande.

Andra bloggar om politik, kränkning,
Maciej Zaremba, Maria Schottenius.

måndag, februari 18, 2008

Konspirationsteorier från Odells bakgård

Stor risk för statlig baksmälla har DNs rubriksättare satt på Patricia Hedelius artikel om regeringens utförsäljning av Vin & Sprit. En affär som Mats Odell och regeringen har valt att kalla ”Projekt Bravo” i sina handlingar till oss i Näringsutskottet. I artikeln pekar Hedelius på det vanskliga i hela försäljningsprocessen samtidigt som hon betonar att ansvaret för besluten faller på Odell och regeringen.

Men när jag läser, i mitt tycke, en väl formulerad och analystisk artikel så läser en annan bloggare (anonym) in helt andra saker i artikeln. Bara en sån sak som att påstå att DN-journalisten har en personangreppskampanj mot Odell. Än märkligare blir det när bloggaren skriver följande: Frågan vi måste ställa oss är vem som läcker till Hedelius och varför det alltid är negativa nyheter. Dessutom felaktiga. Kan det vara någon ifrån den tidigare Regeringen?

Först ställer bloggaren alltså frågan vem som läcker och syftar uppenbarligen på personer i regeringskansliet, för att sedan hävda att det någon nu läckt är felaktigt. Det påminner starkt om Odells resonemang vid interpellationsdebatterna om utförsäljningarna av statliga bolag. "Det handlar inte om utförsäljning. Vi ska ha ett aktionsförfarande". Hm.

Andra bloggar om politik Dn Mats Odell.

söndag, februari 17, 2008

Lurade Miljöpartiet väljarna i Örebro?

Det hävdar i alla fall en en lokal Miljöpartist som är intervjuad i senaste numret av ETC Örebro.

Att Mp redan innan förhandlingarna med S och V hade bestämt sig för att samarbeta med borgarna, var vi nog många som hade på känn direkt efter valet, men det är klart att det blev en besvikelse. Och med tanke på de debatter vi i oppositionen har med borgarna i riksdagen om kvinnors möjlighet till egen försörjning genom bl a heltidstjänster så undrar jag om Maria Wetterstrand gillar det som sker i Örebro.

För det kan väl inte vara så att den viktigaste jämställdhetsfrågan för Miljöpartiet handlar om badkläder?

Andra som bloggar om politik, jämställdhet, Miljöpartiet.

Upphandlingar som bidrar till sämre arbetsvillkor

Idag rapporterar Nerikes Allehanda om att städtjänster upphandlas till allt lägre priser. Men bakom de lägre priserna finns det lokalvårdare som fått allt sämre arbetsvillkor och tuffare arbetsmiljö. Kommer själv ihåg när Posten lade ut lokalvården på entreprenad i början på 90-talet. De anställda som tidigare hade gått på samma avtal som övriga inom Posten, tappade mellan 5 och 7 semesterdagar och ca 2000 kr/mån. Samtidigt som de skulle städa samma lokaler, fast nu på kortare tid och med färre arbetskamrater.

Just upphandlingsförfarandet är ett problem för det är nästan alltid priset som avgör. Inte kvalitet. Och därför är vi rätt många som anser att Lagen om offentlig upphandling måste förändras.

Det finns fler som vill se förändringar, och då särskilt när det gäller vem som bestämmer i riksdagen. I Svenska Dagbladet kommenterar statsvetaren Sören Holmberg Sifos senaste opinionsundersökning, som visar att regeringspartierna inte ens får ihop 40 % tillsammans, med orden "de är fortfarande nere i den där gropen". Gropen? Det gäller alltså Fredrik Reinfeldt, moderatledaren som säger att han "som går sida vid sida med folket vars förtroende jag bär".

Andra bloggar om politik, regeringen, moderaterna, Reinfeldt.

lördag, februari 16, 2008

Det blir ännu en tung söndag vid frukostbordet för Reinfeldt & Co

Redan lördagkväll så kan man läsa söndagens ledare i Göteborgsposten som visar att oppositionen har 57,6 % i Gp/Sifos senaste opinionsundersökning.

Så trots alla tidigare mätningar som rapporterats denna vecka lär det blir en tung söndag vid frukostbordet för Reinfeldt & Co.

Andra bloggar om politik, Fredrik Reinfeldt, Regeringen.

Hej Sanna!

Heja Sanna Nielsen!

Bästa låten gick vidare ikväll. Men att bröderna Rongedahl gick vidare var en överraskning för mig. Hade trott att Häggkvist och Jonsson skulle gå vidare direkt. Vilket förmodligen deras fans också gissade, men tydligen glömde man att rösta samtidigt. Synd bara att Andra generationen med en låt som skulle kunna vara hämtad från en av mina favoritfilmer, Svart katt, vit katt, inte gick vidare till andra chansen. Hade det skett hade Christer Björkman och alla andra schlagerexperter fått käka ångestdämpande resten av tiden fram till finalen i Globen.

Andra bloggar om melodifestivalen, Sanna Nielsen, Carola, Andreas Johnson, Rongedal, Andra generationen, Christer Björkman.

fredag, februari 15, 2008

Moderaterna och hushållsnära tjänster

Idag rapporterar NA, Nerikes Allehanda, att man försökt får reda på om det är några politiker eller högre kommunala tjänstemän som gjort skatteavdrag för hushållsnära tjänster i Örebro. Skattemyndigheterna lämnar dock inte ut uppgifter förrän beslut är fattade om vilka som fått sina skatteavdrag godkända. Nyfiken om jag gjort såna avdrag? Svaret är nej.

Sen kan man ju fundera över var just högre kommunala tjänstemän är så intressanta för NA. Det måste väl finnas andra som har gjort avdrag? Varför inte namnge alla i tidningen när det väl är klart? Men då skulle kanske en butikschef, en chefredaktör, en nyhetschef, en stor fastighetsägare eller kanske flera idrottsmän komma med i tidningen. Och sånt kan väl inte vara en nyhet?

Det måste väl vara mer intressant att göra en undersökning där man jämför olika inkomstgrupper och hushållsstorlek. Så man får reda på hur många hushåll med inkomst under 250 000kr/år som gjort avdrag. Eller rättare sagt hur få.

Själv är jag mest nyfiken på att få veta om någon av de tidigare fuskarna med "svart arbetskraft" nu börjat köpa tjänster vitt. Borg, Borelius, Björling, Clase, Cederschiöld och alla andra moderater som tyckt att det varit för dyrt att betala vitt, trots god ekonomi, borde väl vara intresserade av att slippa betala skatt för sin hemhjälp. För om man nu inte drar av för dessa tjänster så får väl jag ta det som intäkt för att man fortfarande föredrar att betala "svart". Alternativet att de skulle ha börjat städa själv verkar alltför långsökt.

Missade SVTs Debatt med Stina Dabrowski igår kväll, men som tur är kan man se programmet via webben. Det var rätt märkligt att höra försvarsadvokaten Per Samuelsson hävda att man äventyrar rättsäkerheten eftersom man lyssnar för mycket på brottsoffren. Detta apropå att allt fler fällande domar i uppmärksammade våldtäktsrättegångar. Vad Samuelsson kanske glömde bort i sammanhanget var att till exempel tingsrätten faktiskt friade de sk "Stureplansprofilerna". Att hovrätten sedan kom till en annan slutsats och dömde de båda männen till 4 års fängelse berodde nog på att man faktiskt lyssnade på den unga kvinnans berättelse OCH att bevisen stärkte åtalet. Dessutom valde man i hovrätten att också lyssna på en inspelning från SOS-alarm dit kvinnan hade ringt och larmat om våldtäkten. Något som faktiskt stärkte kvinnans vittnesmål. Så visst är det viktigt att man lyssnar på brottsoffren.

Som avslutning på debattprogrammet berättade Dabrowski att hon inför programmet hade intervjuat en av "Stureplansprofilerna", på den avdelning där även andra dömda för våldtäkt också avtjänar sina straff. "Stureplansprofilen" hävdade att alla som satt där var oskyldiga, inklusive han själv. Jaså.

Andra bloggar om politik, ekonomi, hushållsnära tjänster, moderaterna, våldtäkt, Stureplansprofiler.

onsdag, februari 13, 2008

Den ojämställda vården

Dagens Nyheters debattsida idag, hävdar femton hjärtspecialister att media sprider myter om att kvinnor får sämre hjärtsjukvård. Man anser att tv-serien ”Om ett hjärta” riskerar att skrämma patienter och ge en felaktig bild av hjärtsjukvården idag.

Men det finns en särskild hjärtspecialist som inte skrivit under denna artikel och hon heter Britta Ryttberg. Ryttberg jobbar på USÖ i Örebro och hon tycker, till skillnad från sina kollegor, att det är bra att tv-serien lyfter upp frågan och ökar medvetenheten hos människor. I Nerikes Allehanda beskrivs Britta Ryttberg som verklighetens doktor Marianne( spelas av Solveig Ternström i tv-serien ”Om ett hjärta”).

För de som fortfarande tror att kvinnor och män behandlas lika av sjukvården rekommenderas läsning av "(O)jämställdhet i hälsa och vård - En genusmedicinsk kunskapsöversikt" som tagits fram av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Den borde vara obligatorisk läsning för varenda politiker som tar beslut som påverkar vården, all sjukvårdspersonal och dessutom för journalister som bevakar området.

För visst har media stor påverkan. Säkert kommer reportaget i SVTs Rapport om Leif Pagrotskys hjärtsjukdom få en och annan att fundera över om det är dags att besöka sin vårdcentral. Själv ska jag kolla blodtrycket imorgon på alla hjärtans dag, en aktivitet som Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund anordnar. Ska försöka göra blodtryckskollen innan den allmänna frågestunden. För när den väl har börjat och Borg, Odell, Leijonborg, Torstensson och Billström börjat svara på ledamöternas frågor så kommer blodtrycket garanterat att stiga på oss i oppositionen. Är det någon som har medicin mot det?

Andra bloggar om politik, Alla hjärtans dag
hjärta , regeringen, jämställdhet.

måndag, februari 11, 2008

Solen sken, regeringen backar och Livs grejade nytt kollektivavtal i Örebro

Idag meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt att han och regeringen backar från sitt förslag om att begränsa ersättningen i sjukförsäkringen. Varför ansvarig minister Cristina Husmark-Pehrsson inte fick berätta detta framgår inte av rapporteringen. Till både Dn och SvD säger Reinfeldt att han nu litar på att arbetsmarknadens parter tar ansvar för att försäkringarna inte motverkar jobbpolitiken. - Och då är jag helt beredd att efterkomma dem.
Efterkomma dem? Märkligt ordval men det ska väl tolkas som att han hört den massiva kritiken.

Men varken Reinfeldt eller andra i regeringen har lyssnat på hela kritiken. För trots beskedet till media så vidhåller regeringen merparten av försämringar i det ursprungliga förslaget kring sjukförsäkringen. Om en person är sjuk mer än ett år, så kan det alltså bli socialbidrag istället för sjukersättning. Hur det skulle göra personen friskare har varken Reinfeldt eller någon annan moderat presenterat någon vettig förklaring till.

Idag tecknade ägaren till Sockerbullen AB i Örebro kollektivavtal med fackförbundet Livs. Vilket betyder att bagarna och övriga anställda nu ska få avtalsenlig lön.
Och så finns det de som hävdar att facket inte behövs.

Andra bloggar om politik, kollektivavtal, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, sjukförsäkring, regeringen.

söndag, februari 10, 2008

Borg fick låna Reinfeldts hemliga vapen

I kvällens debatt i SVTs Agenda, mellan Anders Borg (m) och Thomas Östros (s) hade Borg fått låna Reinfeldts hemliga vapen, den röda slipsen. Thomas Östros hade en mer avslappnad klädsel samtidigt som han var betydligt offensivare än Borg. Den nuvarande finansministern tvingades köra med vulgärargumentation typ ”socialdemokraterna är bidragspartiet” när han försökte försvara regeringens förslag som ska sätta stopp för både avtalsförsäkringar och privata sjukförsäkringar. Ett förslag som sågats av LO, TCO, SACO, Svenskt Näringsliv, en massa försäkringsbolag och alla som är för avtalsfrihet.
Vassast i kvällens Agenda var Barbro Hedvall, DN, som fullständigt sågade regeringens politik och Borgs tunna argumentation.

Och på tal om avtal så är det inte bara bagare som saknar kollektivavtalsenliga löner i Örebro. Några som jobbar utan svenska kollektivavtal och under sjukt dåliga förhållanden är de polska och rumänska byggnadsarbetare, som utnyttjas av svenska arbetsgivare. I båda fallen så är det arbetsgivarna som stoppar pengarna i egen ficka. När det gäller bagarna så går de miste om minst 4000kr/månaden. För byggnadsarbetarna är det betydligt större belopp, förutom den dåliga säkerheten och stor risk för liv och hälsa.
Och med tanke på att Arbetsmiljöverket har fått besparingar på drygt 150 miljoner så kan man knappast räkna med att deras inspektörer ska hinna kolla alla arbetsplatser utan avtal. Att sedan en organisation som Företagarna väljer att ge sitt stöd till ett företag utan avtal, och inte stötta företag som faktiskt tecknat avtal, är helt obegripligt.

När det gäller deltävlingen i Melodifestivalen igår så är det bara två artister som jag vill ser mer av, förutom Kristian Luuk: Suzzie Tapper som hade bästa rösten och låten i hela startfältet och Björn Gustafsson som var hur rolig som helst.

Andra bloggar politik , Thomas Östros , Anders Borg kollektivavtal , melodifestivalen Suzzie Tapper, Björn Gustafsson.

tisdag, februari 05, 2008

Oschyssta semlor och Reinfeldt byter från Clinton till Obama

Idag, på fettisdagen då många köper årets första semla, satte fackförbundet Livs två konditorier ( med samma ägare) i blockad, då ägaren inte vill teckna kollektivavtal. Vilket innebär att de anställda nekas lika villkor som andra konditoriers personal har. Som extra ersättning när man jobbar på obekväm arbetstid.

Angående fackliga blockader så är det intressant att se hur bilden av konflikten mellan Livs och konditoriägaren i Örebro redan nu redovisas i media. För er utanför länet så ser nyhetsrapporteringen ut så här första dagen:
Nerikes Allehanda
SR Örebro
Tvärsnytt

Man ju fundera på om mediabilden kommer att vara närmast identisk en liknande konflikt som Hotell & Restaurang hade med Salladsbarens ägare i Göteborg? Mycket talar i alla fall för att medias spegling av konflikten kommer att bli den samma:


  • ung ljushårig kvinna (på bild med baby på armen) som är arbetsgivare (David)
  • fackets medlemmar företräds av dess ordförande lokalt som är en man alternativt av sin ombudsman som också är man (Goliat)
  • medlemmarna som vill ha avtalsenliga löner (och helst högre) kommer inte att få samma utrymme som arbetsgivarna som inte vill betala
  • Livs centrala motpart kommer inte aktivt att försvara det avtal som nu Livs står upp för genom sin blockad ( i radioprogrammet Rakt på sak var det däremot en lokal arbetsgivare på Sveas Bageri i Kumla som pekade på risken med lönedumpning som ett konkurrensmeddel)
  • organisationer som Företagarna och Svenskt Näringsliv kommer fördöma fackets blockader samtidigt som man hävdar att man är för kollektivavtal
  • borgerliga politiker som också säger sig stå för den svenska modellen, kommer hävda att det behövs undantag eftersom det är synd om företagaren som inte har råd att betala avtalsenliga löner
  • krav på försämringar i lagen om kollektivavtal kommer åter att lyftas upp ( Wikipedia om kollektivavtal)
  • oppositionen kommer att hävda fackets rätt att vidta blockad oavsett om ägaren är ung eller gammal, kvinna eller man, oavsett ägarens ursprung & medborgarskap

Eller gör jag en helt felaktig bedömning?

För övrigt är det intressant att höra statsminister Fredrik Reinfeldt uttala sitt stöd för Barack Obama. Och det tre veckor efter att Reinfeldt sagt sig vara Sveriges svar på Bill Clinton. Men då såg ju opinionssiffrorna för Hillary Clinton betydligt bättre. Fingret i luften, någon?

Vem jag håller på? När jag var i Chicago 2005 så talade Hillary Clinton för UNIs världskongress. Och hon gjorde ett mycket starkt intryck. Och jag gillar Clintons engagemang för att åstadkomma en sjukförsäkring som omfattar hela befolkningen. Så jag håller på Hillary Clinton, trots att det ser tufft ut.

Andra bloggar om politik, semlor , kollektivavtal , Barack Obama, Hillary Clinton, Fredrik Reinfeldt.

söndag, februari 03, 2008

Allesverloren, börsen och mode

Var på Systembolaget i fredags för att köpa ett par flaskor vin. Hörde i förbigående hur en annan kund fick tips om ett sydafrikanskt vin från en i personalen. Gick förbi hyllan och tog de två sista flaskorna, som uppenbarligen var det ett populärt vin. Köpte dessutom ett vitt favoritvin, Zonnebloem Sauvignon Blanc samt en flaska Monti Garbi Ripasso. När vi på lördagen skulle hem till vänner som bjöd på mat som tog vi med en flaska av det som personalen tipsat om. När vi sedan tillsammans kollade in vinet så tyckte vi alla att vi kände igen namnet på vinet. Allesverloren Shiraz. Hm.

Jag hade alltså gjort en Pär Nuder. Min riksdagskollega berättade ju för media för drygt en vecka sen att han skulle hem och ta ett glas vin av just den sorten. Nu började jag fundera över om vinets popularitet är kopplat till just placeringen i media eller om det bara är gott. Själv har jag fortfarande inte öppnat flaskan än…

Såg dock att Dagens nyheters vinexpert Bengt-Göran Kronestam idag tipsar om flera fynd, men inte en rad om Allesverloren. Men sen upptäckte jag att Kronestam hade skrivit om vinet den 20 januari, då den toppade vinkritikernas topplista. Kombinationen politik och vin verkar i alla fall lockat många att köpa ”allt är förlorat”.

Lyssnade imorse på Godmorgon, världen! och hade turen att få höra
Ulf Wickboms krönika. Väldigt roande och jag hoppas att många ekonomer & börsanalytiker lyssnade på Wickbom. Även om de kanske inte var lika roade av krönikan som jag.

Sen är det bara att konstatera att jag inte är den typiske bloggaren . Även om jag gillar att läsa om mode så tror jag att det nog blir få blogginlägg i ämnet från mig. Trots att det finns klara klassmarkörer i modet och kläder. Sen finns det faktiskt modebloggar som lyfter in andra frågor på sin blogg, men som naturligtvis har koppling till modet etc. Fick för övrigt frågan av yngsta dottern om jag skulle använda utsvängda jeans nu. Som enligt en av experterna är inne till våren men då betecknas det som utställda jeans. Förmodligen, eftersom jag har ett par i garderoben..

Andra bloggar om politik, vin, mode, bloggar.

fredag, februari 01, 2008

Det pratas om tre män i övre medelåldern...

Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg säger att man måste värna forskning och utveckling, och därför ska man säga upp 4000 anställda varav 1000 i Sverige. För nettovinsten var ”bara” 30 miljarder kr…

Det är samme Svanberg som tjänade 25 miljoner kr 2006 och därmed var Sveriges högst betalde vd. Men nu verkar det som Svanberg har hamnat på utelistan enligt Aftonbladet. Stackars honom.
Svanberg får säkert bara så många miljoner kr i avgångsvederlag som Ericsson sparar på att sparka 1000 personerna på hemmaplan.

En person i näringslivet som däremot gjort ett bra intryck på mig hittills, bl a i avtalsrörelsen och nu dessutom kommer ut som fd spion är Dag Klackenberg. Förutom att Klackenberg stod upp för att Handels medlemmar skulle få sin beskärda del av den ökande handeln, så var han en alldeles utmärkt mötesordförande vid Vattenfalls årsstämma som jag deltog vid förra året.

Idag ringde media för att man ville prata regeringens dåliga jämställdhetspolitik med mig, trodde jag. Men inte. Istället ville man prata med mig om Göran Persson. Nej tack.
.

Andra bloggar om politik , Ericsson , regeringen , Göran Persson .